Έλεγχος του εκλογικού υλικού στον Δήμο Παλαμά

Γράφτηκε από τον/την Super User Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 19:16

Τους μόλις 11 ψήφους της διαφοράς στις εκλογές στον Δήμο Παλαμά, επαναβεβαίωσε το Πρωτοδικείο Καρδίτσας στην επίσημη καταμέτρηση και η πλευρά του Γ. Σακελαρίου ζήτησε και θα γίνει την Τετάρτη, έλεγχος του εκλογικού υλικού και μετά θα αποφασίσει αν θα κάνει ένσταση και θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Όπως πρώτη είχε γράψει η ΑΛΗΘΕΙΑ, έλεγχο στα ψηφοδέλτια της εκλογικής αναμέτρησης της 15ης Οκτωβρίου στον Δήμο Παλαμά, θα κάνει η παράταξη του Γιώργου Σακελαρίου.

Η αναμέτρηση, εξελίχθηκε σε ένα εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα όπου οι συνδυασμοί του Σωκράτη Δασκαλόπουλου και του Γιώργου Σακελαρίου, πήγαιναν ψήφο – ψήφο μέχρι που μετρήθηκαν και τα τελευταία ψηφοδέλτια και το τελικό αποτέλεσμα έδειξε νικητή τον πρώτο με μόλις 11 ψήφους διαφορά.

Ο Σωκράτης Δασκαλόπουλος πήρε 4.575 ψήφους και ποσοστό 50,06% και ο Γιώργος Σακελαρίου 4.564 ψήφους και ποσοστό 49,94%.

Επίσης, στις κάλπες βρέθηκαν και 190 άκυρα ψηφοδέλτια που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο 2% των ψηφοδελτίων, αλλά και 179 λευκά ψηφοδέλτια που αντιστοιχούν στο 1,88% των ψήφων.

Από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Σακελλαρίου δήλωσε ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Την Τρίτη 17 Οκτώβρη, το πρωτοδικείο Καρδίτσας προχώρησε στην έκδοση του επίσημου αποτελέσματος και με την Πράξης 86/2023 δεν άλλαξε το αποτέλεσμα και η διαφορά παρέμεινε στα 11 ψηφοδέλτια.

Κρίσιμη μέρα είναι η Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, μιας και η πλευρά του Γιώργου Σακελαρίου ζήτησε τον έλεγχο του εκλογικού στο Δικαστικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου Πρωτοδικών, δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων των δύο πλευρών, των δύο υποψηφίων δημάρχων και εκπροσώπων τους.

 

Τι θα δουν οι υποψήφιοι

Στον έλεγχο του εκλογικούς υλικού, οι δύο πλευρές θα ελέγξουν ένα – ένα όλα τα ψηφοδέλτια, τόσο τα έγκυρα, όσο και τα άκυρα.

Από εκεί ο κ. Σακελαρίου θα δει αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το αποτέλεσμα και θα κρίνει αν θα κάνει ένσταση και θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.

Το κύριο βάρος θα πέσει στα άκυρα ψηφοδέλτια, αλλά και σε όσα μετρήθηκαν ως έγκυρα.

Έτσι, θα κριθεί αν το θέμα της εκλογής του νέου δημάρχου θα λήξει οριστικά ή θα ακολουθήσει ένα εκλογικό θρίλερ.

 

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το Άρθρο 76 «Προθεσμία για την άσκηση της ένστασης Τροποποίηση του άρθρου 248 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας

«Η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης (πέντε ημέρες) με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί.

Οι συνδυασμοί ή οι υποψήφιοι που εντοπίζουν πρόβλημα θα πρέπει να κάνουν αίτηση επανακαταμέτρησης στα πρωτοδικεία.