Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Πέρασαν 31 χρόνια από το μοιραίο φάουλ στη Ν. Σμύρνη

  • Κατηγορία: ΕΛΛΑΔΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 15:08

Μία από τις τραγικότερες στιγμές στο ελληνικό μπάσκετ σημειώθηκε σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια. Ο τόπος του δράματος, το κλειστό της Αρτάκης στη Ν. Σμύρνη και «πρωταγωνιστής» ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.

Ο Σέρβος μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου, περίπου 6 λεπτά πριν τη λήξη της τρίτης αναμέτρησης για τα play off, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, χρεώνεται με το 5ο του φάουλ και... 

 

Και ό,τι ακολούθησε στιγμάτισε -μια για πάντα- τον ίδιο, συμπαίκτες, αντιπάλους και όσους είδαν τι συνέβη στον αγωνιστικό χώρο.

Ο 30χρονος τότε Μπόμπαν, μη μπορώντας να δεχτεί το φάουλ, που του καταλόγισαν οι διαιτητές, πήρε φόρα και χτύπησε το κεφάλι του στην μπασκέτα, όπου έκανε επίθεση η ομάδα του.

Σε δευτερόλεπτα, σωριάστηκε στο έδαφος, το κεφάλι του γέμισε αίματα και, λίγο μετά, δήλωσε αδυναμία να κουνήσει τα πάνω άκρα του, όπως δήλωσε και ο Στόγιαν Βράνκοβιτς μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο Γιάνκοβιτς μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό κι εκεί διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή του ήταν πολύ σοβαρή.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα πόνο για τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, ο οποίος καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι, μέχρι που έφυγε από τα ζωή μόλις στα 42 του χρόνια, στις 28 Ιουνίου του 2006.

Ένα περίπου χρόνο μετά, ο γιος του, Βλάντο, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στο ίδιο γήπεδο, το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία και το τέλος του πατέρα του. Στη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο.